میدان نقش جهان محل تجمع دیدنی های اصفهان
میدان نقش جهان یکی از آثار ملی ثبت شده در فهرست جهانی یونسکو است که هر سال تعداد زیادی گردشگر و مسافر را از سرتاسر جهان به نقش جهان میکشاند. برای دسترسی به میدان نقش جهان به خیابان استانداری، خیابان سپه بروید.
این میدان محل تجمع بسیاری از بناهای تاریخی شهر اصفهان است بنابراین باید بازدید از آن را در اولویت قرار دهید. مسجد جامع عباسی یا مسجد امام در ضلع جنوبی میدان، مسجد شیخ لطف الله در ضلع شرقی، عمارت عالی قاپو در غرب میدان، سردر قیصریه در ضلع شمالی میدان نقش جهان و حجرههای تاریخی فروش صنایع دستی دورتادور میدان از بناهای مهم این مجموعهی باشکوه هستند.
عالی قاپو، بازی رنگارنگ معماری ایرانی
عمارت زیبای عالی قاپو نیز در قسمت غربی میدان منظرهای زیبا بوجود آورده است و با معماری کمنظیرش که حاصل کوشش معماران دورهی صفوی است مانند نگینی در میدان نقش جهان میدرخشد. در درون عمارت عالی قاپو انواع مینیاتورها و آثار خوشنویسی به چشم میخورند که اغلب آنها هنر دست نقاش چیرهدست رضا عباسی است. در روزهای عادی، به جز نوروز، از طبقه ی ششم این عمارت موسیقی زنده پخش میشود که لذت تماشای نقش و نگارهای دیوارهای عمارت را چند برابر میکند. عمارت عالی قاپو درست روبروی مسجد شیخ لطفالله قرار دارد.
از عمارت عالی قاپو در دوره ی صفویه برای پذیرایی و اسکان مهمانان حکومتی استفاده میشد و به آن «کاخ خانه دولتی» یا «حکومتخانه نقش مقدس جهان» نیز میگفتند. روایتی هست که میگوید « وقتی که ایرانیان از نیروهای عثمانی شکست خوردند، مجبور شدند برای اجتناب از اشغال پایتخت، از تبریز به قزوین و سپس به اصفهان نقل مکان کنند و مدام پایتخت را نیز تغییر دهند. در هر یک از این شهرها عمارت هایی برپا کردند که یکی از آنها عمارت عالیقاپو است». نامگذاری عمارت نیز به همین سبب است. عالی قاپو در لغت به معنای دروازه ی شاهانه است زیرا در گذشته محل ورود شاه بوده است. در طبقه ی ششم این عمارت یک سالن بزرگ وجود دارد که با صدای موسیقی، آینه کاری و کاشی های نقاشی شده احاطه شده است. تماشای آن را از دست ندهید.
مسجد شیخ لطف الله، مسجدی که توسط معمار بزرگ امریکایی تمجید شد
درست روبروی عمارت عالی قاپو، مسجد شیخ لطفالله قرار گرفته است. معمار مشهور امریکایی لوئیس کان دربارهی مسجد شیخ لطفالله میگوید: «من فقط میتوانم چنین اثری را در دنیای خیال با مادهای از طلا و نقره تصور کنم.»
مسجد شیخ لطفالله گذشتهی جالبی دارد. این مسجد به دستور شاه عباس اول برای استفادهی خودش ساخته شد. در واقع شاه عباس صفوی این مسجد را ساخت تا در آن نماز بخواند. در سردر این بنا یک کتیبه از دورهی صفویه وجود دارد که به قلم علیرضا عباسی است.
بیشتر گردشگران و مسافران با دیوارهای آبی و فیروزه ای رنگ مسجد شیخ لطف الله عکس میگیرند. میتوانید در این مسجد کوچک و زیبا تصاویر زیبایی خلق کنید. همانطور که اغلب گردشگران چنین تصاویری را ثبت میکنند.
مسجد امام یا مسجد جامع عباسی یکی از نمونههای عالی معماری در دورهی صفویه است. شکل منارهها و گنبدهای این بنا بسیار خاص است و با کاشیکاریهای بسیار هنرمندانه تزیین شدهاند.
اما گردش و گشت و گذار در میدان نقش جهان تنها در دیدنیهای تاریخی خلاصه نمیشود. درشکهسواری وخرید هم بخشی جداییناپذیر از میدان نقش جهان است. حتی در این میدان رستورانهایی برای مسافران و گردشگران تعبیه شده است که با منظرههای جالب خود حسی عالی از شکوه و صرف ناهاری دلچسب را برای شما به ارمغان میآورند. دیزی سرای چاه حاج میرزا و رستوران نمکدان انواع غذاهای ایرانی و سنتی را ارائه میکنند.
کافه گالری قیصریه با چشمانداز زیبا به میدان و کافه سنتی هوگر با تزئین سنتی و تاریخی کافههای این مجموعه هستند. شربتسرای روزگار نیز یکی از بهترینهای این میدان است که با نوشیدنیهای عطرآگین خود هوش از سر شما میبرد.
در بعضی از مغازههای دورتادور میدان نقش جهان خوراکیهای مختلف همچون انواع بستنی، دسرهای سنتی و شیرینیهایی مانند باقلوا، فرنی، گوشفیل، پشمک و انواع غذاهای گرم آش رشته و نوشیدنیهایی چون دوغ عرضه میشوند.
بهترین زمان برای رفتن به میدان نقش جهان شب هنگام است چراکه چراغهای روشن محیط نمایی خاص به میدان و جاذبههایش میدهد و خاطرهای رویایی برایتان خواهد ساخت. نقش جهان شما را جادو خواهد کرد.
پل خواجو
پل خواجو یا پل کهجو یکی از پل های مهم اصفهان است به دو دلیل؛ یک، این پل محل اتصال مناطق مختلف اصفهان است و با همین هدف هم ساخته شد و دو، پل خواجو به دستور شاه عباس دوم ساخته شد. در مرکز پل اتاقکی وجود دارد که بنابر روایتی مشهور است که شاه عباس دوم بعد از ساخت پل در این اتاقک بر روی یک صندلی نشست و منظره را تحسین کرد.
آرتور پوپ، مورخ امریکایی درباره ی پل خواجو گفته: « این بنا اوج معماری پل ایرانی و یکی از جالبترین پلهای موجود است. جایی که کلیت آن دارای ریتم و وقار است و در شادترین قوام، سودمندی، زیبایی و تفریح ترکیب میشود.»
پل خواجو علاوه بر اینکه یک بنای مهم تاریخی و معماری است، یک سد هم هست. سدی که با کانالهای دریچهایی که در آن تعبیه شده است، میزان آب رودخانه را تنظیم میکند. این پل آبیاری زمینهای کشاورزی اطراف را آسانتر کرد بنابراین بسیار مورد توجه بوده است. نورپردازی پل در شب بسیار چشمگیر است. پس اگر قصد بازدید از پل خواجو را دارید، شب بهترین گزینه است. میتوانید به بخش پایین پل نیز بروید و در خنکای رودخانه کمی استراحت کنید.
بازاری هزاررنگ به نام قیصریه
حیف است به میدان نقش جهان بروید اما سری به بازار زیبا و هزاررنگ قیصریه نزنید. بیایید با هم ببینیم این بازار تاریخی چه چیزهایی دارد؟
بازار قیصریه نیز یکی از بناهای مهم عصر صفویه است که به دستور شاه عباس اول ساخته شد. در ابتدا این بازار مرکز فروش پارچه و فرشهای گرانبها و دستبافت بود. نام این بازار هم از تاریخچه و کاربرد آن گرفته شده است. قیصریه به راستهای از بازار گفته میشد که در آن کالاهای گرانقیمت و لوکس به فروش میرسید. همچنین به این بازارها بازار شاهی نیز گفته میشد. امروز در این بازار وسایل قدیمی، سوغات و صنایع دستی اصفهان به فروش میرسد.
چهلستون با معماری خاص و دلپذیرش
چهلستون عمارتی تاریخی در اصفهان زیباست. این عمارت تنها 20 ستون دارد. اما چرا چهلستون خوانده میشود؟ اکثرا معتقدند که علت این نامگذاری انعکاس تصویر 20 ستون ایوان کاخ در حوض بزرگ روبروی عمارت است. چهلستون یک کاخ است. کاخی با باغی زیبا که در مرکز باغ یک حوض بزرگ وجود دارد. برای رسیدن به عمارت باید از کنار این حوض بزرگ عبور کنید. چهلستون هم مانند مسجد شیخ لطف الله و عالی قاپو در میدان نقش جهان واقع شده است.
مهمترین وجه تمایز کاخ چهلستون و سایر بناهای تاریخی اصفهان استفاده از چوب چنار و کاج در ساخت ستونها است. تالار مرکزی کاخ چهلستون که در آن نقاشیهای خاصی وجود دارد در گذشته به مهمانان خارجی و شخصیتهای کشورهای ديگر اختصاص داشت، نقاشی های تالار اصلی جنگ چالدران را به نمایش میگذارد.
هشت بهشت در اصفهان، کاخی تحسین برانگیز
کاخ بهشت هشتم اصفهان یکی از دیدنیترین مکانهای تاریخی اصفهان است چون در همان لحظه اول شما را به تحسین وا میدارد. این کاخ اثری از دوران صفویه است که حال در بافت شهری اصفهان قرار گرفته است. علت نامگذاری کاخ به هشت قطعه کوچک هشت ضلعی برمیگردد که در کاخ به کار رفته است. این کاخ دارای سقفی گنبدی است که با آینه کاری و نقاشیهای روی کاشی تزئین شده است. این کاخ با نام «ورودی بهشت» نیز شناخته میشود. این کاخ هشت اتاق دارد و احتمال میرود هر اتاق برای یک همسر شاه بوده باشد.
مناره جنبان، بنایی تاریخی و جالب
اگر به بناهای تاریخی علاقه دارید، مناره جنبان پیشنهاد خوبی در سفر به اصفهان است. در معماری ایرانی مناره ها جایگاه ویژهای دارند. حالا تصور کنید مناره در عین استحکام، در جای خود بجنبد. مناره جنبان دقیقا به همین معنا است. مناره ای که میجنبد. آنچه این مناره ی جنبنده را خاصتر میکند، طرح و نقش دیوارهای بنا است. دیواره ها با کاشیهایی به شکل ستاره و به رنگ لاجوردی و فیروزهای تزیین شده اند. مناره جنبان در مسیر اصفهان به نجف آباد قرار گرفته است. بنابراین اگر قصد سفر به نجف آباد و تماشای جاهای دیدنی آن را نیز دارید، تماشای این مناره را نیز در فهرست اولویتهای خود قرار دهید.
علت جنبیدن این منارههای دوقلو چیست؟ فیزیکدانها معتقدند علت اصلی سبکی مناره ها و پدیده ی تشدید فیزیک است که با تکان دادن یکی از منارهها آن یکی هم میجنبد. برای دسترسی به این بنای تاریخی خاص به محله کارلادان، خیابان آتشگاه بروید.
سیوسه پل یا پل اللهوردی خان
شاید ندانید اما سی و سه پل در گذشته محلی برای جشنها و محافل شاعران، بزرگان، رجال و سایر مردم بوده است. بعضی از این جشنهها عبارتند از؛ جشن آب پاشان یا آب ریزان یا جشن ریختن آب و گلاب روی یکدیگر در ۱۳ تیرماه، مراسم خاج شویان همان مراسم مخصوص ارامنه اصفهان در دوران صفویه و جشن نوروزی یا جشن هفت روز، جشنی نوروزی که در دورهی صفوی همراه با چراغانی و گلریزان انجام میشد.