ساری

شهر ساری

توجه : در بخش اطلاعات شهرهای سامانه گردشگری توریست یار شما میتوانید ابتدا با شهرهای توریستی ایران و همچنین جاذبه های گردشگری این شهرها اشنا شده و سپس با شناخت بیشتر مقصد سفر خود را انتخاب نمایید.

قدمت تاریخی شهر ساری به حدود هزار سال قبل از میلاد مسیح برمی گردد. این قدمت به واسطه پیدا کردن ظروف سفالی بسیار قدیمی جذابی که کشف شده است، باز می گردد و گفته می شود که قدمت این ظروف به حدود 6 هزار سال قبل از میلاد مسیح برمی گردد. شاید چیزی که برایتان بسیار جالب و گیج کننده باشد این است که 6 هزار سال قبل مصادف با عصر مس سنگی بوده است. در زمان مس سنگی، ابزارها سنگی بوده اند و مردم تازه مس را کشف کرده بودند به همین دلیل تصمیم گرفتند تا از فلز مس در ابزارهای خود استفاده نمایند.

مردم بومی شهر ساری، ساروی نام دارند. این مردم مشغول به کارهایی همچون کشاورزی و دامداری می باشند و گردشگرانی که به این منطقه سفر می کنند همواره در سفر خود به ساری با انواع لبنیات تازه و با کیفیت روبرو می شوند.

یکی از نکات قابل توجه در شهر ساری، این است که این شهر یکی از بزرگترین تولیدکننده های چای و برنج در ایران شناخته شده است و برنج های کشت شده در این شهر، بهترین کیفیت را دارند و عطر و بویی فوق العاده را به همراه دارد. همچنین شهر ساری یکی از بزرگترین تولید کننده های چوب در خاورمیانه می باشد.

شهر ساری، شهری جنگلی به حساب می آید چرا که فاصله آن 30 کیلومتر تا ساحل دریای خزر می باشد و به لطف این موضوع، شاهد آب و هوایی به مراتب شرجی تر از شهرهای ساحلی مازندران در ساری می باشد. از سوی دیگر به دلیل تولید برنج و زمین های شالی بسیاری که در اطرف ساری وجود دارد، شاهد دارای آب و هوایی به مراتب شرجی تر می باشد.

در شهرهای استان مازندران به خصوص شهرهای ساحلی، به دلیل رطوبت زیاد هوا، بارش برف در این مناطق را مشاهدهنمی کنید، اما در سردترین روزهای سال مانند فصل زمستان، بارش باران بسیاری در ساری می بارد. از طرفی دیگر، فصل تابستان گرم ترین و شرجی ترین زمان برای سفر به ساری محسوب می شود. اما طبق نظر گردشگران، فصل های بهار و پاییز، به عنوان بهترین زمان سفر به ساری برای لذت بردن از طبیعت سرسبز و شکوفه ها یا قدم زدن بر روی برگ های درختان در هوایی دلنشین محسوب می شود.

میدان ساعت: این میدان به عنوان نماد معروف و با ارزش در شهرستان ساری می باشد که یکی از جذاب ترین و توریستی ترین دیدنی های ساری می باشد و دارای قدمتی 90 ساله می باشد. شهرداری ساری در سال 1309 تصمیم گرفت تا در میدان ساعت ساری، برجی بزرگ به همراه ساعت و ناقوس را بنا کند، اما این بنای تاریخی در سال 1344 بنا به تصمیم های گوناگونی تخریب شد. ده سال پس از آن در سال 1355، شهرداری ساری به همراه سازمان فرهنگ و هنر ساری تصمیم گرفتند تا مجدداً برج ساعت را در میدان ساعت ساخته و جایگزین فواره های وسط میدان کنند. با کمک طراح مشهور، محمدعلی حمیدی نوا در طول مدت دو سال این برج ساخته شد.

برج ساعتی که امروزه شاهد آن هستیم، ناقوسی دارد که در هر ساعت با توجه به تعداد رقم آن ساعت به صدا در می آید به گونه ای که در ساعت 12 شب درکنار سکوت شهر، ناقوس برج دوازده بار به صدا در آمده و صدایش در تمام نقاط شهر شنیده می شود. از همه این جذابیت ها که بگذریم، کافیست در سفر به ساری وارد میدان ساعت شوید تا تماشا کنید که ساعت این برج به دلیل موقعیتی که دارد، از 4 خیابان اطراف میدان به خوبی قابل رویت نمی باشد.

عمارت فاضلی ساری: در میان دیدنی های شهر ساری، یکی از زیباترین و جذاب ترین بناهای تاریخی آن، عمارت فاضلی می باشد که موقعیت آن در محله آب انبار نو شهرسان ساری می باشد. این بنای تاریخی دارای دو عمارت مسکونی می باشد که یکی از آن ها در زمان قاجاریه و دیگری در دوران حکومت پهلوی در کنار عمارت قاجاریه ساخته شده و قرار دارد. اگر علاقه مند به ظریف کاری های جذاب و شکیل قدیمی می باشید، پیشنهاد می کنیم حتماً در سفر خود به ساری، حتماً از عمارت فاضلی بازدید نمایید. چرا که این عمارت تاریخی دارای تزئینات ظریف، آجرکاری های جذاب و معماری بسیار زیبایی می باشد که توجه همگان را به سمت خود جلب می نماید.

لازم به ذکر است که قدمت عمارت فاضلی، به دوران قاجاریه بازمی گردد و در دهه نود هجری شمسی، یکبار مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت تا نام آن در فهرست آثار ملی ایران ثبت گردد.

خانه کلبادی: در ضلع جنوب شرقی میدان ساعت، بنایی تاریخی با نام خانه کلبادی قرار گرفته است که پیشنهاد می کنیم اگر وارد میدان ساعت شدید، نگاهی هم به این خانه دیدنی و جذاب بیندازید.

قدمت تاریخی خانه کلبادی به دوران قاجاریه بازمیگردد. در آن زمان شخصی به نام سردار جلیلی دستور ساخت این بنا را داد تا فرزندش، امیر نصرت شکوه نظام در این خانه زندگی کند. البته در آن زمان، نام خانه را امیریه گذاشت اما پس از مدتی، فرزند او در سن جوانی فوت کرد. تصمیم گرفتند تا خانه به فرزند دیگر سردار جلیلی، منوچهر خان واگذار گردد. منوچهر کلبادی برای مدتی به عنوان نماینده مردم ساری انتخاب شد، اما در سال 1362 فوت کرده و هشت سال بعد، در سال 1370، سازمان میراث فرهنگی کشور مالکیت خانه را برعهده گرفت و پس از مرمت و بازسازی، در سال 1388 خانه کلبادی ساری به یکی از موزه های مردم شناسی تبدیل گردید.

پناهگاه حیات وحش میانکاله: یکی دیگر از جذاب ترین و بهترین مکان های دیدنی شهر ساری، پناهگاه حیات وحش میانکاله می باشد. این منطقه تماشایی در شبه جزیره میانکاله قرار گرفته است و سالانه میزبان صدها هزار گردشگر می باشد. پناهگاه حیات وحش میانکاله محل نگهداری از ده ها گونه متفاوت و زیبای پرندگان و آبزیان می باشد. اما در گذشته، به لطف شکار بی رویه و غیرمجاز، در شورای عالی نظارت بر شکاربانی طی جلسه ای که در سال 1348 برگزار شد، تصمیم گرفتند تا پناهگاه را به عنوان منطقه ای حفاظت شده انتخاب نمایند و هرگونه شکار را در این منطقه غیرمجاز اعلام نمودند.

گردشگرانی که می خواهند در سفر خود به شهر ساری، از این پناهگاه دیدنی بازدید نمایند، خوب است بدانند پناهگاه حیات وحش میانکاله دارای سه بخش با نام های شبه جزیره میانکاله، خلیج گرگان و جزیره آشوراده می باشد. این پناهگاه با نام تالاب بین المللی میانکاله نیز شناخته می شود.

پناهگاه حیات وحش دشت ناز: اگر علاقه مند به طبیعت گردی و جنگل نوردی می باشید، پیشنهاد می کنیم درصورتی که قصد سفر به شهرستان ساری را داشتید، حتماً نگاهی به پناهگاه حیات وحش دشت ناز بیندازید. پناهگاه حیات وحش دشت ناز از مهم ترین زیستگاه های گوزن زرد ایرانی می باشد و به خوبی از این گونه نادر محافظت می شود. در دهه های گذشته، به دلیل زاد و ولد بیش از حد این گونه از گوزن ها، جنگل های منطقه درحال نابودی می باشند. یک از زیبایی ها در دشت ناز، پوشش گیاهی سرسبزی مملو از درختان بلوط، توسکا، ممرز، راش، لیلکی و انجیلی می باشد که مشاهده می شود.

دشت ناز در دوران حکومت رضا شاه پهلوی، جزء زمین های شاه بود و رضا شاه به عبدالرضا پهلوی دستور داد تا دشت ناز و مناطق اطرافش را توسعه دهد. همچنین خوب است بدانید که در سال 1346 به دلیل اینکه تنوعی از گونه های جانوری نادر و درحال انقراض در این منطقه زندگی می کردند، هرگونه شکار ممنوع شد و دشت ناز در میان مناطق محافظت شده قرار گرفت.

پارک شهید زارع: اگر در سفر خود به شهر ساری در جستجوی بهترین پارک های جنگلی باشید تا لحظات شیرین و خاطره انگیزی را در این مناطق سرسبز برای خود رقم بزنید، پیشنهاد می کنیم تا نگاهی به پارک جنگلی شهید زارع بیندازید. این پارک در جاده شهرساری به سمت شهر بهشهر قرار دارد. کافیست به فاصله 3 کیلومتری جاده ساری – نکا توجه کنید تا مسیر ورودی به پارک را مشاهده نمایید.

پارک جنگلی ساری همانند سایر پارک های جنگلی، از امکانات و خدمات رفاهی مطلوبی برخوردار می باشد که شامل رستوران ها و کافه های مختلف، زمین بازی برای کودکان، زمین های فوتبال و والیبال، کتابخانه و غیره می باشد و همچنین گردشگرانی که می خواهند بساط پیک نیک خود را در پارک پهن کنند، می توانند به سراغ آلاچیق های مختلف این پارک جنگلی مراجعه کنند. در کنار پارک هم بیمارستانی هم با نام شهید زارع تاسیس شده است.

خانه رمدانی ها: قدمت تاریخی خانه رمدانی ها به دوران حکومت قاجاریه بازمی گردد. در آن زمان، خانه رمدانی ها از مهم ترین بناهای شهر محسوب می شد و امروزه گردشگران با عمارتی لوکس و دو طبقه به همراه معماری زیبای قاجاری روبرو می باشند. در ابتدای ورودی، سردری جذاب و شکیل وجود دارد که چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کند و زمانی هم که وارد خانه می شوید، پنجره های ارسی، تزئینات چوبی، ظریف کاری های جذاب و دیدنی و نورگیرهای گچی زیبایی مشاهده می شود که اکثر آن ها در زمان حکومت پهلوی ساخته شده اند؛ چراکه خانه تاریخی رمدانی ها در دوران حکومت پهلوی، دستخوش تغییرات، مرمت و بازسازی شده است.

خانه تاریخی رمدانی ها در سال 1383 بازهم مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و در سال 1384 به فهرست آثار ملی ایران افزوده شد. هرچند امروزه چندان مورد اهمیت قرار نگرفته است و به لطف عوامل انسانی، آسیب های گوناگونی را به خود دیده است. اگر در میان دیدنی های ساری می خواهید نگاهی به خانه تاریخی رمدانی ها بیندازید، تنها کافیست به منطقه آب انبار نو ساری مراجعه نمایید.

باداب سورت: چشمه های باداب سورت، پدیده ای کم نظیر در دنیا به شمار می رود که حاصل میلیون ها سال تاثیر عوامل طبیعی می باشد. چشمه های باداب سورت نه تنها در میان دیدنی های ساری، بلکه از معدود جاذبه های گردشگری شمال کشور به حساب می آیند که بازدید از آن ها به شدت پیشنهاد می شود و همچنین جالب است بدانید که سالانه هزاران گردشگر و علاقه مند به پدیده های طبیعی در دنیا به ایران و استان مازندران سفر می کنند تا نگاهی به این چشمه های جذاب و دیدنی بیندازند.

چشمه های باداب سورت در جنوب شرقی شهر ساری قرار گرفته است. گفته می شود بیش از 10 میلون سال طول کشیده تا چشمه های باداب سورت پدید آیند. باداب سورت در ارتفاع 1841 متری از سطح دریا قرار گرفته است. لذا آب و هوای دلنشینی در منطقه حاکم است و همچنین در اطراف چشمه، درختچه های زرشک وحشی و درختان سوزنی هم مشاهده می شود که طبیعتی زیبا و دیدنی را به وجود آورده اند. چشمه های باداب سورت به صورت پلکانی هستند و آب در هر پله، مزه ای متفاوت نسبت به دیگری دارد، به گونه ای که در یکی از پله ها، آب مزه ای ترش داشته و در دیگری، مزه آب به تلخ یا شیرین تغییر می کند و همچنین به دلیل کربنات موجود در رسوبات، آب دارای مقداری گاز هم می باشد.

مسجد جامع شاه عباسی: اگر در میان مکان های دیدنی شهر ساری می خواهید با تاریخچه این شهر در زمان صفوی بیشتر آشنا شوید، پیشنهاد می کنیم نگاهی به مسجد جامع شاه عباسی و مجموعه تاریخی فرح آباد بیندازید. این مجموعه تاریخی شامل بناهای تاریخی و جذابی است که از ارزش بسیار بالایی هم برخوردار می باشند.

قدمت بنای تاریخی مسجد جامع شاه عباسی به دوران حکومت صفویه باز می گردد. در زمان حکومت شاه عباس اول، دستور داد تا مسجدی بزرگ و لوکس نسبت به آن زمان در ساری ساخته شود تا هم به عنوان تفرجگاه مورد استفاده قرار گیرد و هم بنایی جهت یادبود خیرالنساء بیگم، مادر شاه عباس اول باشد. همچنین گفته می شود شاه عباس اول صفوی دوران سلطنت خود را جاهای مختلفی سپری کرده که یکی از آن ها، مسجد جامع شاه عباسی است.

مسجد جامع شاه عباسی با نام مسجد فرح آباد هم شناخته می شود. این بنای تاریخی در دوران حکومت زندیه، به دستور کریم خان زند و توسط محمدخان سوادکوهی مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و همچنین در سال 1353 نیز سازمان حفاظت از آثار تاریخی مرمت هایی بر روی مسجد جامع شاه عباسی انجام داد، اما در سال 1360، تصمیم گرفته شد تا مسجد مورد مرمت و بازسازی اساسی قرار گیرد و در نهایت، این بازسازی ها در سال 1390 پایان یافت و مسجد در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.

تالاب حمید آباد: در شهرستان ساری و به خصوص روستاهای اطراف، تالاب های بسیاری وجود دارند که موجب شده شهر ساری را با نام شهر رود و تالاب بشناسیم. یکی از این تالاب های معروف، تالاب حمید آباد می باشد و همانگونه که از نامش پیداست، این تالاب در روستای حمید آباد شهرستان ساری واقع شده است. همچنین این روستا در نزدیکی مجموعه تاریخی فرح آباد قرار دارد که بازدید از این مجموعه و آثار تاریخی آن به شدت پیشنهاد می شود.

تالاب حمید آباد قدمتی 500 ساله دارد چرا که در زمان حکومت صفویه، شاه عباس دوم صفوی دستور داده بود تا این تالاب به همواره رودها و کانال هایش برای تامین آب کشاورزی روستاهای اطراف ساخته شود. لذا در میان گردشگران و به خصوص بومی های منطقه، از ارزش بسیار بالایی برخوردار می باشد.

سد سلیمان تنگه: یکی از جذاب ترین تفریحگاه های رامسر، دهکده آرامش می باشد که در بخش دودانگه شهر واقع شده و سد سلیمان تنگه هم از مهم ترین و جذاب ترین دیدنی های این بخش به شمار می رود.

سد سلیمان تنگه در سال 1336 ساخته شد و پروسه ساخت آن هم نزدیک به 40 سال به طول انجامید و سرانجام، سد سلیمان تنگه که امروزه با نام سد شهید رجایی هم شناخته می شود، افتتاح گردید. این سد بتنی که دارای دو قوس می باشد، نزدیک به 138 متر ارتفاع داشته و دریاچه ای هم که در پشت سد ایجاد شده که نزدیک به 8500 متر مربع مساحت دارد.

سد سلیمان تنگه در میان مهم ترین سدهای ایران قرار گرفته و جزء معروف ترین سدهای استان مازندران می باشد. اگر در سفر و بازدید از دیدنی های ساری قصد بازدید از سد سلیمان تنگه را داشتید پیشنهاد می کنیم نگاهی هم به تفریحات ارائه شده در دریاچه پشت سد نیز بیندازید. در این دریاچه تفریحاتی همچون ماهیگیری، شنا، قایق سواری و غواصی نیز صورت می گیرد. همچنیندر اطراف سد سلیمان هم جنگل های بکری وجود دارد که برای طبیعت گردی و لذت بردن از سکوت طبیعت می توانند انتخابی بسیار مناب باشند.

دریاچه الندان: دریاچه الندان جزء معدود دریاچه هایی درشهر ساری می باشد که تنها منبع تامین آبش، باران می باشد. این دریاچه نزدیک به 17 هکتار مساحت دارد، اما در روزهای اوج بارندگی، مساحتش به بیش از 30 هکتار هم می رسد. گردشگرانی که قصد بازدید از دریاچه الندان را دارند می بایست به بخش چهاردانگه شهرستان ساری مراجعه کرده و در منطقه جنگلی پله الندان، وارد روستای ازنی شود.

یکی از جذابیت هایی که دریاچه الندان دارد، آب بسیار تمیز آن است چراکه در اطراف دریاچه، سکونتگاهی وجود ندارد تا باعث آلودگی آب شود لذا گفته می شود آب دریاچه الندان قابل شرب می باشد. پیشنهاد می کنیم هنگام بازدید از دریاچه الندان، نگاهی هم به مناطق جنگلی اطراف دریاچه نیز بیندازید؛ چراکه علاوه بر طبیعت سرسبز و بکری که دارند، گیاهان دارویی بسیاری از جمله الزی یا پیازچه وحشی و گل بنفشه در آنجا وجود دارد.

دشت ناز: در بخش شرقی استان مازندران، جاذبه های دیدنی بسیاری وجود دارند که هرکدام از ارزش و محبوبیت قابل توجهی برخوردار می باشند، اما در میان دیدنی های ساری، دشت ناز نه تنها در میان جذاب ترین جاذبه ها قرار دارد بلکه در میان تمام جاهای دیدنی استان مازندران نیز یکی از بهترین مناطق طبیعت گردی به شمار می رود.

دشت ناز منطقه ای وسیع و سرسبز است که یک پناهگاه حیات وحش بزرگی را هم در خود جای داده بطوریکه تنوعی از حیوانات وحشی و بیش از 400 گونه گیاهی در این دشت وجود دارد اما لازم است بدانید حیواناتی که در اطراف دشت ناز زندگی می کنند به صورت آزادانه هستند و همواره باید مراقب آن ها باشید. گردشگرانی که در میان دیدنی های ساری قصد بازدید از دشت ناز دارند خوب است بدانند در دوران زایش گوزن ها، درب پناهگاه بر روی عموم بسته می باشد و همچنین در روزهای اوج گردشگری، دشت ناز به یکی از شلوغ ترین مناطق شهرستان ساری تبدیل خواهد شد.

دشت ناز منطقه ای سرسبز و بکر است و برای طبیعت گردی و لذت بردن از سکوت طبیعت بی شک انتخابی بی نظیر خواهد بود اما در اطراف دشت ناز، جاذبه های گردشگری مختلفی هم وجود دارد که شامل خانه تاریخی فاضلی و کلبادی، پناهگاه حیات وحش سمسکنده و غیره بوده و بازدید از آن ها خالی از لطف نیست.

خزرآباد: خزرآباد منطقه ای در فاصله 35 کیلومتری ساری است که در شمال شهر قرار داشته و از جمله مناطق ساحلی ساری به شمار می رود که یکی از جذاب ترین تفریحگاه های ساری را در خود جای داده است. ساحل خزرآباد تا سال های اخیر تنها برای برخی از ارگان های دولتی بود اما تصمیم گرفته شد تا این منطقه برای عموم نیز آزاد شود تا گردشگران خاطرات جذابی را با تفریحات ارائه شده در این منطقه برای خود رقم بزنند.

ساحل خزرآباد یکی از پاکیزه ترین سواحل مازندران را در خود جای داده و حتی در شلوغ ترین ایام گردشگری هم شاهد تمیز بودن ساحل هستیم. این منطقه در فاصله 200 متری از دریا قرار دارد و علاوه بر رستوران ها و کافه های مختلف، تفریحاتی هم ارائه می دهد که شامل شنا، موج سواری، قایق سواری و غیره و گردشگران علاوه بر قدم زدن در نوار ساحلی، می توانند سوارکاری هم تجربه نمایند.

دریاچه چورت: دریاچه چورت یکی از جاذبه ای دیدنی و منحصر به فرد در میان دیدنی های شهر ساری می باشد که در اثر زلزله ای پدید آمده است. این دریاچه در فاصله 50 کیلومتری جنوب مرکز شهر ساری و ارتفاع 1000 متری از سطح دریا قرار گرفته است و اگر قصد بازدید از دریاچه چورت را دارید، کافیست به نزدیکی روستاهای اروست و کیاسر مراجعه نمایید. همچنین در نظر داشته باشید دریاچه چورت فاصله ای 80 کیلومتری تا باداب سورت و 50 کیلومتری تا تنگه سد سلیمان دارد.

آب دریاچه چورت در گذشته و پیش از اینکه در اثر زلزله به وجود آید، توسط رودی تامین می شده که به لطف زلزله رخ داده، مسیر رود مسدود گردید و باران، تنها منبع تامین آب دریاچه چورت تبدیل گشت لذا حجم آب دریاچه در روزهای اوج بارندگی افزایش محسوسی را تجربه می کند.

گردشگرانی که با خود چادرهای مسافرتی به همراه دارند و در جستجوی منطقه ای بکر و دیدنی برای اتراق و طبیعت گردی هستند، دریاچه چورت می تواند انتخاب جذابی باشد اما در نظر داشته باشید در اطراف این دریاچه هیچگونه امکانات رفاهی در نظر گرفته نشده است و همچنین، امکان شنا کردن در دریاچه وجود ندارد چراکه گیاهان مختلفی در عمق دریاچه وجود دارد که بسیار خطرناک هستند لذا تنها تفریحات دریاچه چورت، قایق سواری و ماهیگیری بوده و جالب است بدانید ماهی های موجود در دریاچه، توسط پرندگانی که در دریای خزر شکار کرده و تخم ماهی ها به پرهایشان می چسبد آورده شده است.

پارک ملل: پارک ملل یکی از محبوب ترین دیدنی های ساری به خصوص در میان اهالی شهر می باشد به گونه ای که گفته می شود اکثر ساکنین شهر ساری، اوقات فراغت خود را در این پارک سپری می کنند. پارک ملل ساری یا بوستان ملل که بیشتر با این نام شناخته می شود، پارکی 30هزار متر مربعی می باشد که در حاشیه رود تجن واقع شده و گردشگران همواره در طول بازدید از پارک، اقدام به ماهیگیری در این رود می کنند.

در این پارک امکانات و خدمات رفاهی جذابی وجود دارد که شامل فضای سبز بسیار زیبا، زمین بازی برای کودکان، پل معلق و غیره می باشد اما در پارک ملل، جزیره ای مصنوعی ساخته شده است و گردشگران در این دریاچه می توانند از تفریحاتی همچون جت اسکی و قایق سواری بهرمند شوند.

برج رسکت: در میان دیدنی های ساری، برج رسکت یکی از قدیمی ترین و بناهای تاریخی شهر به شمار می رود چراکه گفته می شود قدمت آن به سال 5 هجری قمری باز می گردد. هرچند با توجه به برخی اسناد، قدمت بنا به سال 237 هجری قمری یا 231 هجری شمسی برمی گردد. این بنای تاریخی در فاصله 65 کیلومتری جنوب ساری واقع شده است و برای بازدید از برج می بایست خود را به روستای رسکت علیا برسانید.

برج رسکت در ارتفاعات و بر روی شیبی تند ساخته شده و بنایی با معماری جذاب می باشد که مقرنس کاری های زیبایی در اطراف گنبد، این برج 18 متری مشاهده می شود و همچنین دو کتیبه در برج وجود دارد که یکی به دوران ساسانیان و دیگری به دوران پهلوی بازمی گردد. جالب است بدانید در سال 231 هجری شمسی، شهاب سنگی در اطراف برج رسکت سقوط کرد و نام این شهاب سنگ را شهاب سنگ اسپهبد شروین گذاشته اند.

حمام وزیری: اگر در سفر به ساری قصد بازدید از خانه کلبادی را داشتید، پیشنهاد می کنیم که حتماً در همان منطقه آب انبار نو و در مجاورت این خانه تاریخی، نگاهی به حمام وزیری هم بیاندازید. حمام وزیری یکی از جاذبه های تاریخی مربوط به دوران قاجاریه می باشد و زمان بازدید از حمام متوجه خواهید شد که این بنای تاریخی ابعادی به مراتب کوچک تر از سایر حمام های عمومی دارد، اما بر خلاف ابعاد کوچک آن، تمام بخش های یک حمام عمومی را در خود جای داده است. اکثر بخش های حمام وزیری از جمله گرمخانه و سربینه به صورت هشت ضلعی با معاری و آجر کاری زیبا هستند و همچنین در جنوب حمام، اتاقی مستطیل شکل با نام تون وجود دارد که در پایین ترین نقطه بنا واقع شده است.

آبشار اوبن: آبشار اوبن یک از جاذبه هایی است که پیشنهاد می کنیم حتماً نگاهی به آن بیندازید؛ چراکه این آبشار در میان زیباترین آبشارهای استان مازندران قرار داشته و در فصل بهار، میزبان گردشگران بسیاری می باشد. این آبشار در ارتفاع 1800 متری از سطح دریا قرار دارد و برای بازدید از آبشار می بایست به منطقه دودانگه و چهاردانگه ساری مراجعه کرده و وارد پناهگاه حیات وحش شوید تا به آبشار برسید. به لطف ارتفاع آبشار از سطح دریا، همواره آب و هوایی خنک و دلنشین در روزهای گرم سال حاکم است اما در فصل پاییز و زمستان بسیار سرد خواهد بود.

در اطراف آبشار اوبن، درختان تنومند بسیاری وجود دارد که برای اتراق زیر سایه آن ها می توانند انتخاب جذابی باشند اما در نظر داشته باشید در روزهای شلوغ، اکثر گردشگران بساط پیک نیک خود را در زیر این درختان پهن کرده اند. لازم به ذکر است آب آبشار اوبن از چشمه های ارتفاعات تامین می شود و در نهایت، وارد شیرین رود و سپس، رودخانه تجن می شود.

پناهگاه حیات وحش سمسکنده: در استان مازندران، پناهگاه های حیات وحش مختلفی وجود دارد که اکثر آن ها در شرق استان و اطراف ساری قرار دارند. پناهگاه حیات وحش سمسکنده با بیش از 1000 متر مربع مساحت، یکی از بزرگترین پناهگاه های حیات وحش استان است و همچنین این پناهگاه حیات وحش جزء معدود جنگل های جلگه ای استان مازندران می باشد لذا از ارزش بالایی برخوردار می باشد.

گردشگران برای بازدید از پناهگاه حیات وحش سمسکنده می بایست وارد جاده ساری به نکا شوند چراکه تنها مسیر ورود به مجموعه در این جاده قرار دارد. همچنین جالب است بدانید با اینکه حیوانات مختلفی به صورت آزادانه در این پناهگاه هستند، اما یک توله پلنگی وجود دارد که در کنار مرغ ها زندگی کرده و به خوبی از آن ها محافظت می کند.

تالاب سراندون و بالندون: در جاده ساری به سمت بابلسر، روستایی با نام سید وجود دارد که پیشنهاد می کنیم حتماً نگاهی به روستا بیندازید؛ چراکه در مجاورت روستا، یکی از جذاب ترین جاذبه های گردشگری ساری با نام تالاب سراندون و بالندون قرار گرفته است. این تالاب درواقع مجموعه از تالاب ها است که منظره ای زیبا و دیدنی را به وجود آورده و مساحتی نزدیک به 30 هزار متر مربع دارند هرچند در ایام بارانی سال، حجم آب تالاب ها به مراتب افزایش خواهند یافت.

مجموعه تالاب های سراندون و بالندون نزدیک به یک متر عمق دارند و در این تالاب ها، انواع گیاهان مردابی رشد کرد که بسیار جذاب هستند و جالب است بدانید به لطف وجود آب شیرین و پوشش گیاهی مناسب در این تالاب ها، موقعیت مناسبی برای اقامت پرندگان مهاجر و آبزیان به وجود آمده و گردشگران در تالاب های سراندون و بالندون با تنوهی از مرغان مهاجر در لا به لای گیاهان مردابی روبرو خواهند شد که بسیار زیبا و دیدنی می باشد.

منطقه محافظت شده رودخانه تجن: منطقه محافظت شده رودخانه تجن بخشی از روخانه تجن می باشد که از ارزش بالایی برخوردار بوده و امروزه در میان مناطق محافظت شده از طرف سازمان محیط زیست می باشد تا از طبیعت زیبای آن به خوبی نگهداری شود. رودخانه تجن از ارتفاعات کوه های اطراف سرچشمه می گیرد و منبع آن در ارتفاع 3251 متری از سطح دریا قرار دارد لذا رودخانه تجن از حوزه های مهم آبریز در شهرستان ساری به شمار می رود و همچنین در این رودخانه انواع ماهی ها همچون ماهی قزل آلا و ماهی کپور وجود دارد اما برای صید می بایست حتماً پروانه شکار به همراه داشته باشید.

اما امروزه، منطقه محافظت شده رودخانه تجن چندان مورد اهمیت قرار نداشته و بخش های بسیاری از زمین های سرسبز اطراف به زمین های کشاورزی و شالی تبدیل شده و آب جاری شده در رودخانه صرف این زمین ها می شود لذا با کاهش سطح آب رودخانه هستیم و پیشنهاد می شود قبل از اینکه به لطف برداشت بی رویه، رودخانه تجن خشک شود حتماً نگاهی به آن بیاندازید.

مجموعه تاریخی فرح آباد: مجموعه تاریخی فرح آباد از معدود دیدنی های ساری می باشد که امروزه چندان مورد استقبال گردشگران قرار نگرفته و حتی بازسازی ها و مرمت هایی در آن صورت نمی گیرد. هرچند مجموعه تاریخی فرح آباد از ارزش تاریخی بسیار بالایی برخوردار بوده و قدمت آن به دوران حکومت صفویه باز می گردد؛ چراکه در زمان حکومت شاه عباس صفوی، به دستور شاه این مجموعه تاریخی در شهر فرح آباد ساخته شد تا یکی از مهم ترین بنادر شمالی کشور باشد.مجموعه تاریخی فرح آباد شامل بناهای تاریخی همچون پل و مسجد شاه عباسی، کاخ جهان نما، امامزاده خلیفه و تپه عمارت می باشد و جالب است بدانید طبق گفته سازمان میراث فرهنگی کشور، قرار است مجموعه تاریخی فرح آباد در فهرست یونسکو قرار گیرد.

اگر در میان دیدنی های ساری قصد بازدید از مجموعه تاریخی فرح آباد را دارید، کافیست شهر ساری را به سمت شمال ترک کرده و به شهر خزرآباد جدید یا فرح آباد قدیم برسید تا در فاصله 400 متری از ساحل، وارد مجموعه شوید. در نظر داشته باشید همانطور که گفتیم، بااینکه مجموعه از ارزش تاریخی بالایی برخوردار بوده و در دوران شاه عباس صفوی، مدتی به عنوان پایتخت حکومت انتخاب شده بود، اما امروزه به مجموعه ای فراموش شده تبدیل شده و کمتر گردشگری از آن بازدید می کند.

آب انبار نو: آب انبار نو منطقه ای تاریخی در شهرستان ساری می باشد که در نزدیکی میدان ساعت قرار دارد. این منطقه از ارزش و احترام بالایی برخوردار می باشد و به لطف قرارگیری اکثر دیدنی های ساری به خصوص بناهای تاریخی در این محله، یکی از توریستی ترین نقاط شهر هم به شمار می رود. آب انبار نو محله ای با بافت تاریخی می باشد و یکی از جذاب ترین بناهایی که در این محله قرار دارد، آب انبار نو است.

بنای تاریخی آب انبار نو که در زبان محلی، نو انبار شناخته می شود، از بناهای تاریخی دوران قاجاریه می باشد که توسط خورشید خانم ساخته شده و جالب است بدانید ایشان از خاندان کنی ها، یکی از خاندان های اصیل شهرستان ساری بودند. بنای تاریخی آب انبار 21 متر ارتفاع داشته و دارای گنبدی آجری است و وقتی هم که وارد بنا می شوید، با بخش های مختلف از جمله مخزن آب انبار که از جنس ساروج می باشد، مدخل، پلکان، پاشیر و غیره روبرو خواهید شد که در هر بخش، ظریف کاری ها، آجر کاری ها، کاشی کاری ها و تزئینات ظریف و زیبایی مشاهده می شود.

امامزاده یحیی: نه تنها در شهرستان ساری بلکه در کل استان مازندران، امامزاده های بسیاری وجود دارد که هرکدام از ارزش و احترام بالایی برخوردار می باشند. در شهرستان ساری هم امامزاده هی مختلفی وجود دارد که در میان آن ها، امامزاده یحیی یکی از محبوب ترین ها به شمار می رود. بنای تاریخی امامزاده یحیی گفته می شود در قرن نهم هجری قمری ساخته شده و این بنای تاریخی هرچند مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته اما معماری جذاب قدیمی آن به خوبی معلوم است.

این بنای تاریخی گنبدی 12 ضلعی و به صورت دو پوسته دارد و همچنین درب و پنجره های بنا هم چوبی هستند. وقتی هم که وارد بنا می شوید، با صندوقی منبت کاری شده روبرو خواهید شد که کتیبه حک شده بر روی آن نشان می دهد امامزاده یحیی در کنار سکینه و حسین از فرزندان امام کاظم (ع) هستند. اگر در میان دیدنی های ساری قصد زیارت آرامگاه امامزاده یحیی را دارید، کافیست وارد میدان ساعت شده و میدان را به سمت خیابان جمهوری ترک کنید تا بعد از 300 متر، وارد محوطه آرامگاه شوید.

امامزاده عباس: اگر در میان دیدنی های ساری به دنبال یکی از شاهکارهای معماری در گذشته های دور می باشید، پیشنهاد می کنیم در مرکز شهر وارد بلوار امام رضا شده و به سمت شرق بروید و تا بعد از رودخانه تجن، مسیر ورود به آرامگاه تاریخی امامزاده عباس را مشاهده نمایید.

قدمت بنای تاریخی امامزاده عباس ساری به قرن نهم هجری قمری برمیگردد و هنگامی که به آرامگاه می رسید، معماری زیبا و بی نظیر بنا توجه شما را به خود جالب خواهد کرد چراکه این بنای تاریخی در زمان خود یکی از شاهکارهای معمای بوده و امروزه هم در میان زیباترین آرامگاه های استان مازندران و شهرستان ساری قرار دارد. آرامگاه امامزاده عباس 30 متر ارتفاع داشته و در بالای گنبد هم قندیلی طلاکاری شده وجود دارد. همچنین تمام درب ها و پنجره های بنا هم چوبی بوده و در اطراف گنبد، فرنیس هایی سینه کفتری زیبایی مشاهده می شود.

عمارت سردار جلیل: اگر در سفر به ساری علاقه مند به بازدید از بناهای تاریخی ساخته شده در دوران قاجاریه هستید، پیشنهاد می کنیم نگاهی به عمارت سردار جلیل بیاندازید. این بنای تاریخی که در اواخر دوران حکومت قاجاریه ساخته شده است، در ضلع غربی میدان ساعت قرار دارد و گردشگرانی که در میان دیدنی های ساری، قصد بازدید از این بنای تاریخی را دارند می بایست در ضلع غربی میدان ساعت، وارد خیابان جمهوری شده و پس از چند متری جلوتر، در خیابان دادگر، به ورودی این بنای تاریخی برسند.

سردار جلیل با نام لطفعلی خان سردار جلیل معروف به سالار مکرم، در زمان حکومت قاجاریه یکی از افراد بانفوذ از اترش حکومت بود و این خانه زیبا و دیدنی هم به دستور ایشان ساخته شده است. عمارت تاریخی سردار جلیل بنایی سه طبقه است که در زمینی به وسعت 2500 متر مربع ساخته شده و از بزرگترین بناهای دوران قاجاریه در شرق استان مازندران به شمار میرود. بنا از آجر، آهک، ساروج و خشت ساخته شده و دیوارهایی دارد که قطرشان به 90 سانتی متر می رسد و شاید برایتان جالب باشد بدانید عمارت سردار جلیل از معدود بناهای تاریخی به شمار می رود که در ساخت آن، از هیچگونه آهن استفاده نشده است.