محمودآباد

شهر محمودآباد

آخرین مطالب

یکی از شهر های ساحلی استان مازندران که توانسته عده زیادی از مسافران را از اقصی نقاط کشور به خود جذب کند محمودآباد می باشد. این شهر دارای نقاط گردشگری مختلفی است که در کنار ساحل زیبای آن توانسته افرد زیادی را به سمت خود بکشاند.

تاریخچه محمودآباد

قبل از اسلام به محمود آباد تپورستان گفته میشد که از قوم تپوری نامشانرا گرفته بودند و بعد از اسلام به نام قوم طبری شناخته شدند و سرزمینشان طبرستان نام گرفت. قم تپور در بخش جنوبی این منطقه ساکن بودند و هخامنشیان بر آن ها نیز حکومت می کردند. محمودآباد با نام اهلم توسط مورخان نوشته شده اند که این کلمه در واقع یکی از بندر های حائز اهمیت در طبرستان بوده است. در حال حاضر اهلم به روستاهای غرب محمودآباد می گویند.

هم چنین اهلم تا حکومت زندیه به عنوان یک بندر فعال برای آمل به حساب می آمد ولی رفته رفته اهمیت خود را از دست داد و به جای آن دو منطقه در نزدیکی محمود آباد جایگزین آن شدند. تاریخ این ناحیه به قدمت آمل و طبرستان وابسته است چرا که این منطقه قسمتی از آمل بوده و آمل قدمتی چند هزار ساله داشته و زمانی به عنوان پایتخت ایران و طبرستان محسوب می شده تا زمان قاجاریه و حتی تا پهلوی و در زمان حکومت رضا خان این ناحیه به عنوان یک بندر برای آمل کاربرد داشته است.

البته باید عنوان کرد محمودآباد فعلی با آن که در جوار روستای اهلم بوده و تاریخشان یکجور عنوان می شود ولی قدمت چندانی ندارد و تا زمان ناصرالدین شاه فقط راه ساحلی شاه عباسی و یک امامزاده داشته است. شروع ساخت شهر فعلی محمودآباد به حاج محمد حسن خان که دردوره ناصرالدین شاه می زیسته بازمی گردد و با اقدامات ساخت و سازی که وی انجام داد همانند احداث مسجد، کاروانسرا، حمام، واحد های مسکونی، راه آهن کوچک، بندر و… این شهر احداث گشت. البته هم اکنون نمی توانید جز بقایایی از ریل ها چیزی ببینید چرا که کمی بعد از تاسیس راه آهن درباریان منجر به نابودی آن شدند.

این شهر ساحلی که در گذشته تنها چند روستای به هم پیوسته بود دارای جمعیت زیادی نبود و خانوار های محدودی در این منطقه از مازندران ساکن بودند. ولی رفته رفته با توسعه شهری و پیوستن روستاها به شهر به تعداد کسانی که به این ناحیه مهاجرت کرده اند زیاد شد و بر طبق آخرین سرشماری که در سال 1395 انجام شد جمعیت مردم این شهر به 37844 نفر رسید. این در حالیست که جمعیت مردم در سرشماری سال 1375 معادل 19833 نفر بود. مردم در این شهر به زبان مازندرانی و با گویش آملی سخن می گویند و حتی کسانی که به این ناحیه در گذشته برای اقامت مهاجرت کرده بودند نیز به مازندرانی صحبت می کنند.

روستای اهلم

این روستا که راجع به آن در تاریخچه محمودآباد مفصل سخن گفتیم، در 11 کیلومتری شهر قرار دارد و کافیست به سمت غرب و نور حرکت کنید تا به این روستای زیبا و جنگل های تماشایی آن وارد شوید. البته برای دیدن جنگل های اهلم باید به طرف جنوب روستا رهسپار شوید که جاده آسفالت وسط جنگل به شما کمک خواهد کرد تا به قلب این منطقه راه پیدا کنید. این جاده که همانند یک دالان از وسط جنگل شما را عبور خواهد داد همانند یک تکه از بهشت است و قطعا از تماشای آن لذت خواهید برد. می توان عنوان کرد که روستای اهلم با جنگل های جذاب آن یکی از توریستی ترین نواحی محمودآباد می باشد و مسافران زیادی را به خود جذب کرده است.

تپه های باستانی سرخ رود

اگر به قسمت جنوبی محمودآباد بروید می توانید دو تپه باستانی زیبا را ببینید که به تپه های قلاتکی معروف هستند. این تپه ها ارتفاع بیشتری از اطراف دارند و به همین دلیل اگر بر روی آن ها بروید می توانید منظره های زیبایی ببینید. در زمان اشکانیان از این تپه ها برای موقعیت های نظامی استفاده می کردند و ارتفاع آن ها باعث شده بود تا کاربری قلعه نظامی برایشان عالی باشد. اگر به محمود آباد سفر کردید بهتر است از تپه های قلاتکی نیز دیدن نمایید.

آبشار آب پری

یک ناحیه بسیار زیبا به نام آب پری در محمود اباد وجود دارد که برای رسیدن به آن کافیست به طرف شهرهای رویان و نور حرکت نمایید. در منطقه یک آبشار وجود دارد که با همین نام شناخته می شود و به دلیل قرار گرفتن در طبیعت بکر توانسته گردشگران زیادی را به خود جذب کند. پوشش گیاهی و درختان متراکمی در اطراف آبشار آب پری می باشد که علاوه بر زیبایی، باعث شده اند تا این ناحیه خنک تر از باقی بخش های محمودآباد باشد. پس اگر در تابستان به این شهر ساحلی رهسپار شدید و دلتان نسیم خنک طلب کرد بهتر است به تماشای آبشار آب پری بروید تا در این منطقه حس بهتری را تجربه نمایید.

روستاهای محمودآباد

طی دهه گذشته و به خصوص چند سال اخیر تعداد افرادی که روستاهای شمال را برای ویلاسازی و زندگی انتخاب می کنند بیشتر شده و به همین دلیل تعداد کسانی که به روستاهای محمودآباد برای زندگی مهاجرت می کنند نیز افزایش یافته است. یکی دیگر از دلایلی که ویلاسازی و مهاجرت فصلی به روستاهای شمال زیادتر گشته نیز موضوع آب و هوا و دور بودن از دغدغه های زندگی کلان شهرها می باشد.

اگر شما نیز تمایل به زندگی در این روستاها را دارید بهتر است با ما لیست روستاهای محمودآباد را چک کنید تا در صورت لزوم به هر کدام از آن ها که خواستید مراجعه نمایید. محمودآباد دارای دو بخش مرکزی و سرخ رود می باشد تعداد بالای 132 روستا را شامل می شود. از تعداد روستای گفته شده 56 روستا در بخش مرکزی قرار دارد و مابقی در سرخ رود. معروف ترین روستاهای محمودآباد نیز شامل: عبدالله آباد، اهلم، بونده، کلوده، گلیرد، شومیا، آزادمون، شرفتی، تشبندان و خشت سر می شود.

لازم به ذکر است به دلیل طولانی بود ن خط ساحلی این شهر که در حدود 30 کیلومتر می باشد، تعداد روستاهای ساحلی در این منطقه زیاد باشد. اگر قصد دارید برای خرید ویلا به محمودآباد و روستاهای خوش آب و هوای آن مراجعه کنید بهتر است از بهترین و معروف ترین مناطق آن اطلاع داشته باشید. برای مثال روستای خشت سر یکی از معروف ترین روستاهاست که برای ویلا خریدن مناسب بوده و زیبایی تماشایی دارد.

البته باید عنوان کرد روستاهای این ناحیه به دلیل عرض کم محمودآباد دسترسی مناسبی به ساحل دارند و در خرید ویلا بهتر است از روستاهایی همانند اهلم یا بونده نیز استفاده کنید چرا که از طریق آن ها می توانید به جنگل های زیبایی نیز برسید. یکی از نکاتی که باید مد نظر قرار دهید این است که خط ساحلی توسط بخش خصوصی قرق شده که یا به بهره برداری رسیده اند یا قرار است در سال های پیش رو بعد از اتمام ساخت و سازها از آن ها بهره برداری خواهد شد.

این شهر همانند دیگر شهر های شمالی دارای آب و هوایی با رطوبت بالاست که در ماه های گرم سال این رطوبت به اوج می رسد و شرجی شدن را کاملا حس خواهید کرد. مرطوب بودن هوا از اوایل بهار شروع می شود و در مرداد ماه به اوج خود می رسد. پاییز و زمستان نیز هوا سرد شده و از رطوبت کم می شود و هم چنین بارش های مختلف باعث لغزنده شدن زمین جاده ها می شود و به همین دلیل عده کمتری به این ناحیه رهسپار می شوند. آب و هوای مرطوب این منطقه سبب شده تا گردشگران به فکر یک زمان مناسب برای سفر به محمودآباد باشند.

اگر قصد دارید به محمودآباد سفر کنید بهتر است درباره غذاهای محلی آن نیز اطلاعات لازم را داشته باشید تا در هنگام مراجعه به رستوران ها یا غذاخوری ها از این غذاها سفارش دهید و دلی از عزا درآورید. از جمله غذاهای محلی محمودآباد کدو پلو یا به گویش محلی کئی پلو می باشد که بین مردم بومی همین شهر بسیار پر طرفدار است. از دیگر غذاهای محلی مالابیج بوده که بین استان مازندران و گیلان مشترک است که محلی های این ناحیه مالابیج را با ماهی سفید طبخ می کنند.

ناز خاتون نیز از دیگر مواردی است که در سفرتان به محمود آباد نباید از دست بدهید چرا که طعم بی نظیر رب انار در آن بسیار دوست داشتنی بوده و بین افراد مختلف معروف می باشد. غذاهای محلی محمودآباد شامل موارد دیگری هم چون: اردک شکم پر، آش کدو، بادمجان شکم پر، بیج بیج، آغوز مسما و باقلا وابیج می شود.

محمود آباد یکی از شهر هایی است که در استان مازندران از بابت سوغات می توانید لیست متنوعی را شاهد باشید و همین تنوع دست شما را برای انتخاب گزینه دلخواهتان باز خواهد گذاشت. از جمله سوغات محمودآباد که می توانید برای خودتان یا خانواده تان از آن تهیه کنید شامل مواردی مثل ظروف سفالی، جاجیم های زیبا، محصولات حصیری جذاب، لباس های سنتی مازندران و صنایع دستی خوش ساخت که مطمئن باشید می توانید موارد خوبی را انتخاب کنید. از دیگر سوغاتی که نباید خرید آن ها را از دست بدهید مواردی هم چون: ماهی دودی، برنج این منطقه و میوه های مختلف بوده که طعم خوبی دارند و از خریدتان پشیمان نخواهید شد.

محصولات محمودآباد

اگر به این شهر مراجعه کرده باشید احتمالا با صنایع دستی و محصولاتی که با دست برای نشان دادن هنر و البته برای کسب درآمد در مغازه ها به فروش می رسند برخورد کرده اید. از جمله این محصولات می توان به لباس های سنتی استان مازندران اشاره کرد که به فروش می رسند و همگی کار دست می باشند و بسیار با ارزش هستند. برای مثال محصولاتی همانند سفال های زیبا و حصیربافی هایی که در این منطقه انجام می شوند برای مسافران بسیار جذاب هستند.

هم چنین محصولات لبنی که توسط کشاورزان درست می شوند و یا جاجیم هایی که با دستان هنرمند افراد بومی درست می شوند می توانند بسیار جذاب باشند و چشمتان را خیره کنند. بهتر است اگر قصد دارید به محمودآباد سفر کنید محصولات آن را که توسط خود آن افراد و یا در مراکز و خرید و بازار ها فروخته می شوند از دست ندهید.