بابلسر

شهر بابلسر

آخرین مطالب

شهرهای شمالی ایران از زیباترین و دلنشین ترین طبیعت و آب و هوا بهره می برند که مقصد گردشگری بسیاری از مسافران داخلی و گردشگران خارجی هستند. یکی از شهرهای پربازدید و پرمسافر که به شهرک های ساحلی و رودخانه های پرآبش مشهور است، شهر بابلسر می باشد. جاهای دیدنی بابلسر نیز مانند سایر شهرهای شمالی ایران، شامل ساحل و اسکله و جنگل و آبشارهای زیبا می باشد.

بابلسر شهری قدیمی و کهن در میان شهرهای استان مازندران است که در دوران پیش از اسلام با نام تپورستان شناخته می شد. نام تپورستان الهام گرفته از نام قوم تپوری می باشد. این سرزمین بعد از دوران اسلام با طبرستان و قوم آن نیز با نام قوم طبری شناخته شدند. طبق برخی از نوشته ها، اینگونه به دست آمده است که قوم تپوری ها در بخش جنوب شرقی این سرزمین ساکن شده بودند و سلسله هخامنشیان بر آن ها حکمرانی داشتند. اسکندر مقدونی بر آماردها چیره شده بود و سپس حکومت اشکانیان بر آن ها غالب گردیدند. در قرن 2 هجری قمری مناطق حوالی ری را برای سکونت آن ها انتخاب کردند. در نهایت تپوری ها اراضی سابق آماردها را تصرف نمودند.

در دوره باستان، شهر بابلسر را با نام ماندگارسیس می شناختند که بندری کوچ در ساحل دریای کاسپین بود. بابلسر را در زمان های قدیم با نام مشهدسر می شناختند که از بنادر طبرستان به شمار می رفت. از آنجایی که بابلسر بندری در ساحل دریای خزر به شمار می رفت و مرکز تجارت ایران و روسیه محسوب می شد، از اهمیت ویژه ای برخوردار بود. همچنین کالاهایی نظیر برنج مازندران، ابریشم و پنبه از مشهدسر به روسیه و از روسیه کالاهای روسی به مشهدسر صادر و وارد می شد. این شهر تا زمان انقلاب اکتبر بندر بازرگانی مهمی در ایران و در میان مازندران و روسیه شمرده می شد. به نظر یکی از دیپلمات فرانسوی که ژوپر نام داشت، مشهدسر را بندر کوچکی در چهار فرسخی شمال بارفروش می شناخت.

شهر بابلسر که جزء قدیمی ترین شهرهای استان مازندران می باشد، جاذبه های دیدنی تاریخی متعددی در میان جاذبه های گردشگری بابلسر وجود دارند. پل معلق بابلسر از جاذبه های تاریخی این شهر به شمار می رود که از دوران پهلوی اول در این شهر به جا مانده است. در سال 1313 هجری شمسی این پل معلق فلزی به دست مهندسان سوئدی و آلمانی ساخته شد و بر روی رودخانه بابلرود قرار داده شد. این پل دارای طول 80 متر، عرض 8 متر و ارتفاع 16 متر می باشد. این پل معلق را می توان به عنوان نخستین پل ماشین روی این شهر به شمار آورد. توسط پل های معلق بابلسر بخش های شرقی و غربی به یکدیگر پیوند می خورند. زمانی که این پل در حال ساخت بود، سازندگان آن را برای 50 سال گارانتی کرده بودند. پس از اتمام دوره گارارنتی، پل تاریخی بابلسر دچار آسیب دیدگی هایی شد و بازسازی هایی بر روی آن صورت پذیرفت. پل معلق بابلسر در سال 1386 هجری شمسی با شماره ثبت 20674 به عنوان اثری ملی به فهرست آثار ملی ایران اضافه گردید.

باغ‌ وحش بابلسر یکی دیگر از جاهای دیدنی بابلسر می باشد. باغ ‌وحشی خصوصی واقع در خیابان دریا در نزدیکی مرکز سرطان‌ شناسی بابلسر ‌است. این باغ ‌وحش که از آن با عنوان پارک ‌وحش نیز یاد می‌شود از حیواناتی همچون گوش سیاه که نوعی گربه وحشی است، خرس، میمون، چهار قلاده شیر، شتر، چهار گرگ بالغ و… نگهداری می کند.

هرچند که در مورد نقل و انتقال بی‌ ضابطه حیوانات به باغ وحش بابلسر و همچنین ساختمان و تاسیسات ناکارآمد و همینطور شرایط نامناسب نگهداری حیوانات در آن انتقادهایی هم صورت گرفته ‌است و باغ وحش بابلسر با استانداردهای بین المللی باغ وحش فاصله های بسیاری دارد اما هنوز رسیدگی لازم به انجام نرسیده است.

سال هاست گزارش هایی درباره وضعیت این باغ وحش در رسانه ها منتشر می شود، اما همچنان کسی از مسوولان برای خاتمه دادن به وضعیت ناگوار نگهداری از حیوانات در این باغ وحش اقدامی نکرده است. قفس های کوچک و کثیف این باغ وحش با استانداردهای بین المللی باغ وحش فاصله های بسیاری دارد.

یکی دیگر از دیدنی های بابلسر منطقه توريستی كرفون می باشد. کرفون در ۱۳ کیلومتری بابلسر در جاده ساحلی به سمت ساری واقع شده است منطقه ای بکر و زیبا با دریایی واقعا زیبا و بی خطر و ساحلی ماسه ای که آرامش خوبی برای کسانی که طالب آرامش هستند دارد این منطقه طی مصوبه دولت ۱۳۸۷ به عنوان یکی از مناطق نمونه گردشگری شناخته شده است. بهنمیر یکی از شهرهایی است که از طریق محله میرود و کرفون که یک منطقه گردشگری محسوب می شود به دریا متصل است و منظره جنگل و دریا در کنار هم هر ساله مسافران زیادی را به سمت خود جذب می‌کند.

یکی شهرک های بسیار معروف و محبوب بابلسر، شهرک خزر می باشد. شهرک خزرشهر را می نوان جز جاهای دیدنی بابلسر دانست. شهرک خزرشهر که یک شهرک‌ ساحلی است در کیلومتر ۶ جاده بابلسر به فریدونکنار واقع شده است. خزرشهر در ایام تعطیلات و تابستان میزبان عده زیادی از گردشگران است. شهرک خزرشهر از دو بخش شمالی و جنوبی تشکیل شده است. شهرک خزرشهر با توجه به مسیر سه ساعته ای که با تهران دارد در ایام تعطیلات و تابستان میزبان گردشگران داخلی و توریست های زیادی است چرا که خزرشهر از هوای پاکیزه و دریا پاکی و کم خطری برخورار است. خزرشهر از اولین شهرک هایی است که در حاشیه دریای خزر پس از شهرک دریاکنار پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ساخته شده است.

با افتتاح جاده هراز در اوایل دهه چهل شمسی با توجه به نزدیکی استان مازندران به تهران، شهرک دریاکنار در نزدیکی بابلسر و در ساحل خزر تاسیس شد به دلیل استقبال مردم، فکر احداث شهرکی دیگر در همان حوالی و خصوصیات بهتر و قطعاً براساس تجربیات بدست آمده در ذهن مشاورین اشرف پهلوی بوجود آمد و اولین قدم ها برای تعیین مکان مناسب با همان مشخصات دریاکنار برداشته شد و شهرکی بنام شهرک خزرشهر در ضلع شمال جاده نامگذاری شد و از سال ۱۳۴۲ نسبت به اولین کلنگ شهرک و پیاده کردن نقشه آن و تفکیک قطعات اجرا گردید.

ورود به شهرک خزرشهر همچون شهرک دریا کنار نیازمند کارت ورود است از این رو برای عموم آزاد نیست و تنها مالکان یا میهمانان آنان با هماهنگی آنان امکان پذیر است یا اگر شما وبلایی در آنجا اجاره کرده اید امکان ورود خواهید داشت در خزرشهر در تابستان طرح دریا برای مردان و زنان برپا می شود. خزرشهر جنوبی دقیقا روبروی خزرشهر شمالی در آن سوی جاده مابین بابلسر و فریدونکنار است.

کمتر گردشگری پیدا می شود که به بابلسر سفر کرده و از اسکله ساحلی این شهر بازدید نکند. اسکله ساحلی بابلسر یکی از محبوب ترین و جذاب ترین دیدنی های شهر است که وجود سنگ های موج شکن جالبش، از جمله دلایل محبوبیت اسکله در میان گردشگران شده است چراکه این سنگ شکن ها باعث جلوگیری از نفوذ آب به مناطق مجاور می شوند.

گردشگران در اسکله ساحلی بابلسر می توانند بر روی اسکله قدم زده و از هوای زیبا، بادهای ساحلی، صدای دلنشین موج ها و پرندگان لذت ببرند اما پیشنهاد می کنیم اگر شما هم قصد بازدید از اسکله ساحلی بابلسر را دارید، بعد از غروب آفتاب هم به اسکله مراجعه کنید چراکه انعاکس چراغ های رنگارنگ اطراف اسکله بر روی آب، منظره زیبایی را به وجود می آورند. در اطراف اسکله ساحلی بابلسر، درختان کهنسال صنوبر و چندین رستوران و کافه نیز مشاهده می شود که بازدید از آن ها خالی از لطف نیست. شاید هم برایتان جالب باشد بدانید در بخش جنوبی اسکله، کشتی پانیک را مشاهده می کنید که در نوع خود، کشتی مدرن به حساب آمده و ناخدای کشتی همیشه بیدار و آماده حرکت می باشد.

همانطور که می دانیم جاذبه های تاریخی زیادی در شهر بابلسر وجود دارند که مدرسه تاریخی نرجس یکی از آن ها می باشد. مدرسه تاریخی نرجس از قدیمی ترین مدارس این شهر به شمار می رود و قدمت آن به دوران اول پهلوی باز می گردد. در زمان های گذشته این مدرسه را با نام مدرسه احمدیه می شناختند و در طول زمان نام آن دستخوش تغییرات شد و به نرجس تغییر نام داد. مدرسه تاریخی نرجس با شماره ثبت 9369 در تاریخ 7 مرداد ماه سال 1382 هجری شمسی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد. این مدرسه تاریخی نیز جزء جاهای دیدنی بابلسر محسوب می شود و در دوره رضا شاه ساخته شده و به عنوان قدیمی ترین مدرسه بابلسر شناخته می شود.

جاذبه ای دیگر از دیدنی های بابلسر در جنوب این شهر قرار گرفته و با نام تالاب عزیزک یا آب بندان عزیزک شناخته می شود. این تالاب از چهار آب بندان تشکیل شده که علاوه بر فراهم آوردن محلی مناسب برای میزبانی از پرندگان محلی و مهاجر، امکان تامین آب کشاورزی منطقه و پرورش ماهی را به وجود آورده است. تالاب عزیزک منطقه ای بسیار زیبا و تماشایی را در میان جاهای دیدنی بابلسر پدید آورده و گردشگران زیادی برای لذت بردن از طبیعت به سراغ آن راهی می شوند. سطح این تالاب پوشیده از نیلوفرهای آبی زیبا بوده و بهترین طبیعت را برای عکاسی پدید آورده است. از آنجایی که تالاب عزیزک از بهترین جاذبه های دیدنی بابلسر به شمار می رود و گردشگران زیادی به سراغ آن می روند، امکانات رفاهی مناسبی نظیر آلاچیق و سرویس بهداشتی را فراهم کرده اند.

میرود منطقه ای ساحلی، توریستی و جذاب در شرق بابلسر است که نزدیک به 2 کیلومتر تا مرکز شهر فاصله دارد. میرود جزء مناطق بکر بابلسر است و گردشگران می توانند ساعت ها در ساحل نشسته و از طبیعت زیبا شمال و سواحل خزر لذت ببرند. همچنین خوب است بدانید میرود، یک منطقه نمونه گردشگری است که از امکاناتی مانند آلاچیق های ساحلی، پارک بازی برای کودکان و همچنین سکوهایی برای نصب چادر برخوردار است. پیشنهاد می کنیم اگر از منطقه ساحلی میرود بازدید کردید، نگاهی هم به رستوران های منطقه نیز بیندازید.

امامزاده ابراهیم از جمله امامزاده های مهم مازندران است که نقش مهمی در تاریخچه شهر دارد. امامزاده ابراهیم (ع) برای مردم شهر ارزش بالایی برخوردار بوده و همواره به عنوان شلوغ ترین بنای زیارتی در بابلسر به حساب می آید.

همانطور که می دانید، بابلسر در ابتدا مشهد سبز بوده که بعد از مدتی به مشهد سر تغییر نام یافته است چراکه امامزاده ابراهیم (ع) از فرزندان امام موسی کاظم (ع)، در مشهد به دنیا آمده بود اما در این شهر به خاک سپرده شد لذا به دلیل احترام به او، نام شهر را به مشهد سبز تغییر داده بودند. بقعه امامزاده ابراهیم (ع)، در سال های پیش مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است و امروزه با بنایی زیبا، باشکوه و به همراه گچبری ها و آینه کاری های بسیار شکیل روبرو هستیم.

بی بی رقیه یکی از شخصیت های مهم بابلسر است و بنای بی بی رقیه، همواره در کنار امامزاده ابراهیم (ع) جزء شلوغ ترین و محبوب ترین بناهای زیارتی بابلسر به حساب می آید و آن ها را در دسته جاهای دیدنی بابلسر به شمار می آورند. این امامزاده دارای مساحت 16 متر مربع بوده و مزار بی بی رقیه در میان این بنا واقع شده است.

بی بی رقیه خادم امامزاده ابراهیم (ع) بود و به این دلیل در میان مردم از احترام بالایی برخوردار است. شاید برایتان جالب باشد بدانید هنگامی که امامزاده ابراهیم فوت کردند، ایشان دستور دادند تا بنای امامزاده ابراهیم (ع)، بهترین بنا از لحاظ ظاهر و مواد استفاده شده باشد. همچنین بقعه بی بی رقیه نیز در کنار بنای امامزاده ابراهیم (ع) قرار دارد.

سدها نقش مهمی در تامین آب شهرها، زمین های کشاورزی اطراف و تامین برق دارند. در تمام کشورهای دنیا همواره از طرح ها و ایده های نوین حمایت می شود و ایده سد لاستیکی را مهندسان فرانسوی برای اولین بار در سال 1974 مطرح کردند که در آن دوران، ایده نوین به شمار می رفت. در ایران نیز از این طرح حمایت شد و در بابلسر، سد لاستیکی با نام سد عرب خیل احداث شد که امروزه به یکی از جاهای دیدنی بابلسر تبدیل شده است. سد لاستیکی بابلسر یا سد لاستیکی عرب خیل از دیدنی های بابلسر محسوب می شود و توانسته جاذبه ای زیبا در میان طبیعت بابلسر پدید آورد و گردشگران زیادی را برای گردش به سوی خود دعوت نماید.

این سد لاستیکی در سال 1384 هجری شمسی به مرحله بهره برداری رسید و طول آن به حدود 50 متر و ارتفاع 3 متر می رسد. هدف از ساخت سد پلاستیکی بر روی آب، کاهش هزینه ها در استفاده از آب می باشد. رودخانه تالار وظیفه تامین آب سد پلاستیکی بابلسر را دارد. رودخانه تالار نیز از رشته کوه های البرز سرچشمه می گیرد. پس از سرچشمه گرفتن از رشته کوه البرز، در مسیر خود از شهرهای قائمشهر، کیاکلا و سوادکوه عبور می کند و در نهایت در سد پلاستیکی تخلیه خواهد شد. این سد در منطقه بهنمیر قرار داشته و پس از عبور از مناطقی همچون بخش های شرق، غرب و جنوب، وارد دریای خزر خواهد شد. وجود آب در طبیعت، زیبایی شگفت انگیز و دلنشینی را پدید می آورد و گردشگران زیادی برای گردش در طبیعت به سراغ چشمه ها، آبشارها و غیره خواهند رفت. همچنین سد پلاستیکی عرب خیل منظره ای زیبا را در میان جاهای دیدنی بابلسر به وجود آورده که گردشگران برای لذت بردن از طبیعت به سراغ آن می روند.

یکی از دیدنی های بابلسر، رودخانه بابلرود می باشد. رودخانه بابلرود و اسکله‌های قایق‌رانی قطعا یکی از اصلی‌ترین جاذبه‌های توریستی و گردشگری در بابلسر است که باعث تفکیک این شهرستان به دو قسمت شده است. مکانی که خوشبختانه با ایجاد امکانات و تسهیلات مناسب تفریحی در پیرامون آن، یکی از محبوب‌ترین مکان‌های تفریحی در این شهرستان زیبا است. پارک و فضای سبزی که پیرامون رودخانه ایجاد شده است در کنار اسکله‌های قایق‌رانی، سفره‌خانه‌، رستوران‌ و کافی‌شاپ، زیبایی و محبوبیت این منطقه را دو چندان کرده است.

همانند اکثر شهرهای شمالی کشور، بابلسر نیز دارای تپه های باستانی چند هراز ساله است که به عنوان میراث تاریخی شهر به شمار می روند. این تپه ها که در میان جاهای دیدنی بابلسر جای گرفته اند، همواره از ارزش بالایی برخوردار بوده و سالانه هم میزبان گردشگران بسیاری بخصوص پژوهشگران هستند.

اگر شما هم در سفر به بابل می خواهید نگاهی هم به تپه های باستانی شهر بیاندازید، خوب است بدانید تپه های باستانی همچون تپه قلعه کتی، تپه کافر کتی، تپه رضاکلا و تپه دینه کتی در روستاهای دهستان پازوار واقع در منطقه رودبست شهرستان بابلسر قرار دارند. همچنین تپه های باستانی قلاع کتی و زاهد کلا در منطقه فریدونکنار و تپه دین سرخدشت در منطقه بهمنیر بابلسر واقع شده اند. لازم به ذکر است تمامی تپه های باستانی بابلسر در فهرست آثار ملی ایران نیز قرار دارند و جزء جاذبه های دیدنی بابلسر محسوب می شوند

بنای تاریخی امامزاده ابراهیم بابلسر، از جمله محبوب ترین جاذبه های زیارتی و تاریخی شهر به حساب می آید و گردشگرانی که می خواهند به زیارت امامزاده ابراهیم (ع) بروند، کافیست در مرکز شهر وارد خیابان شریفی شوند تا به میدان بلال برسند و سپس در ضلع جنوبی میدان وارد خیابان امامزاده ابراهیم (ع) شده و بعد از چند صد متر به آرامگاه امامزاده ابراهیم (ع) برسند و از این امامزاده که به عنوان جاهای دیدنی بابلسر به شمار می رود، دیدن کنند.

سقانفارها بناهایی تاریخی هستند که در نقاط مختلف استان مازندران مشاهده شده و از ارزش و احترام بالایی برخوردار هستند. سقانفارها با نام های سقانتالار یا سقانپار هم شناخته می شوند و این بناهای باارزش رواقع خانه های چوبی هستند که در ماه های محرم و عزاداری های مختلف، از آن ها استفاده می شود و همچنین اکثر این سقانفارها در کنار مساجد، حسینیه ها یا گورستان ها قرار دارند. در شهرستان بابلسر هم سقانفارها مختلفی وجود دارد که هرکدام از ارزش و احترام بالایی برخوردار هستند.

یکی از قدیمی ترین بناهای تاریخی شهرستان بابلسر، برج قدیمی ساعت است. با توجه به معماری این برج قدیمی، قدمتش به دوران حکومت پهلوای اول برمیگردد و جالب است بدانید که گفته می شود برج قدیمی ساعت با اینکه امروزه مورد اهمیت قرار نگرفته و بخش های زیادی از برج هم تخریب شده، یکی از نمادهای تاریخی و زیبای شهرستان بابلسر به حساب می آید.

برج قدیمی ساعت را با نام برج شیخ سید صالح صالحی مشهد سری هم میشناشند چراکه خاندان ایشان، از قدیمی ترین و اصیل ترین خاندان های بابلسر به شمار می روند و همچنین سرسلیله خاندان صالحی نیز هستند. لازم به ذکر است برج قدیمی ساعت در سال 1386 به فهرست آثار ملی ایران افزوده شده اما امروزه نه تنها مورد مرمت و بازسازی قرار نگرفته بلکه ساختمانی چند طبقه غیرمجاز هم در مجاورت برج ساخته شده است.

میدان مجسمه از معدود جاهای دیدنی بابلسر است که اگر علاقه مند به جاذبه های تاریخی هستید، پیشنهاد می کنیم حتماً از آن بازدید کنید. میدان مجسمه بابلسر در سال 1354 به فهرست آثار ملی ایران افزوده شد و گفته می شود قدمت این میدان تاریخی به دوران پهلوی اول برمیگردد. میدان مجسمه بابلسر در زمان حکومت پهلوی یکی از شلوغ ترین و جذاب ترین دیدنی های بابلسر به شمار می رفت و امروزه نامش به میدان عاشورا تغییر پیدا کرده است.

یکی از مهمترین عواملی که باعث زیبایی شهر بابلسر گردیده است گذشتن رودخانه بابلرود از مرکز این شهر می باشد. رودخانه ای بسیار زیبا که جریان بسیار آرام آب آن آرامش خاصی به آن بخشیده است. امکانات بسیار خوبی نیز در کنار این رودخانه جهت استفاده مسافران ایجاد شده است. امکاناتی چون اسکله های قایق رانی، پدالو، سفره خانه، قلیان سرا، رستوران، کافی شاپ و پارک و فضای سبز اطراف رودخانه مکانی بسیار خوب جهت تفریح و استراحت می باشد. در انتهای مسیر رودخانه بابلرود و پس از گذر از اسکله های قایقرانی اطراف رودخانه به سواحل زیبای دریای بابلسر می رسیم. رودخانه بابلرود در بابلسر که شهر را به قسمت تقسیم کرده است با دو پل به یکدیگر متصل شده اند. از پل اول تا انتهای رودخانه یعنی پس از پل دوم در دو طرف دارای فضایی برای اقامت مسافران با امکانات نامبرده در فوق است که شما می توانید در کنار این رودخانه با درخت های کهن سال و زیبایش لحظات خوشی را تجربه کنید.

بابلسر هم همانند سایر شهرهای استان مازندران، دارای بازار محلی بزرگ و دیدنی است که همواره به عنوان شلوغ ترین منطقه شهر شناخته می شود. برای بازدید از بازار سنتی بابلسر گردشگران می بایست در این شهر به شرق بابلرود مراجعه کرده و هنگامی که به میدان شهدا رسیدند، به سمت شمال وارد خیابان شهید رجایی شوند تا ورودی بازار سنتی بابلسر را مشاهده کنند.

در این بازار سنتی همانند اکثر بازارهای سنتی در شهرهای مختلف استان مازندران، تنوعی از محصولات شامل مایحتاج روزانه، صنایع دستی، سوغات، پوشاک، لوازم خانه و آشپزخانه و همچنین، نشاء ها و ملزومات کشاورزی با قیمت های بسیار خوب ارائه می شود اما این قیمت بسیار خوب در کنار حس سنتی بودن بازار، باعث شده بازار سنتی بابلسر همواره منطقه ای شلوغ به شمار رود.

بازار سنتی بابلسر در واقع از دو بخش بازار جدید و بازار قدمی تشکیل شده که بازار جدید، با نام بازار ولی عصر هم شناخته می شود. در بازار ولی عصر گردشگران می توانند انواع ترشی ها، آجیل ها، سوغات بابلسر، صنایع دستی، انواع لبنیات محلی، عسل، روغن و غیره را تهیه کنند و یکی از جذاب ترین بخش های بازار ولی عصر، بازار روزانه ماهی فروشان است چراکه هر روز، ماهی فروشان صید روزانه خود را در این مکان عرضه می کنند و گردشگران همواره می توانند انواع ماهی های تازه دریایی، پرورشی، دودی و غیره را با بهترین قیمت تهیه کنند.

بازار قدیمی بابلسر هم با نام بازار امام خمینی (ره) شناخته می شود اما جالب است بدانید در میان بومی ها و گردشگران، این بازار با نام های بازار زنانه یا بازار ترکمن هم شناخته می شود. بازار قدیمی امام خمینی بابلسر از سه بخش تشکیل شده است. در بخش اول، گردشگران با تنوعی از غرفه های عرضه میوه و سبزیجات روبرو خواهند شد اما در سمت دیگر قسمت اول بازار، انواع غرفه های نساجی و فروش صنایع دستی هم مشاهده می شود.

در بخش دوم بازار قدیمی امام خمینی (ره) بابلسر که به صورت سرپوشیده هم می باشد، گردشگران با تنوعی از پوشاک بخصوص پوشاک محلی ترکمن، هندوستان و سیستان و بلچوستان روبرو خواهند شد که برای سوغاتی های جذاب و منحصر به فرد می توانند انتخاب مناسبی باشند. اما در بخش سوم بازار قدیمی امام خمینی بابلسر که با نام بازار چه مرزی ترکمن ها شناخته می شود، انواع صنایع دستی و محصولات ترکمن عرضه می شود.